Akilles hiihto sosiaalisessa mediassa

    

 

 

 

17.10.2019 8:16

Kaksi edellistä kautta ovat olleet 31-vuotiaalle Kerttu Niskaselle ajoittain tuskien taivalta.

Toissakauden ongelmia Niskanen pystyi selittämään kehossaan olleella piilevällä viruksella sekä “olympia-ahneudella”, jossa Pyeongchangin olympialaisia varten hän ja valmentaja Pekka Vähäsöyrinki yrittivät tehdä hyvästä vieläkin parempaa.

Viime kauden vaikeudet olivat kuitenkin jo liikaa. Se johti Niskasen ja Vähäsöyringin valmennussuhteen päättymiseen.

Niskanen joutui ottamaan viime talvella kuuden viikon tauon keskelle vilkkainta kilpailukautta. Jos tauko oli kova paikka urheilijalle, niin se oli sitä myös valmentajalle.

– Pekka otti siitä ehkä turhan paljon stressiä. Hän ilmoitti minulle, ettei pysty valmentajana jatkamaan enää yhtä tiivistä valmennussuhdetta kuin aiemmin. Minä taas toivon aina todella tiivistä yhteistyötä, Niskanen kertasi tapahtunutta Yle Urheilulle.

– Mutta tämä on urheilua, enkä voi toista pakottaa, varsinkin kun tiesin, että se oli henkisesti kova paikka hänelle.

Apu valmentajakysymykseen löytyi kuitenkin läheltä. Kun Niskanen pari vuotta sitten vaihtoi Jussi Piiraisen valmennuksesta Vähäsöyringin oppeihin, mietti hän jo tuolloin hetken avopuolisonsa Juho Mikkosen kanssa, josko Mikkonen vastaisi hänen valmennuksestaan.

Niskanen oli jo pitkään seurannut puolisonsa paloa valmennukseen, mutta he eivät vielä uskaltaneet ottaa tuota askelta eteenpäin. Kun viime talven jälkeen Vähäsöyrinki astui taustalle, olivat sekä Niskanen että Mikkonen valmiita.

– En missään vaiheessa miettinyt muita vaihtoehtoja, Niskanen sanoi.

Pudotus kunnon monttuun

Vuosi sitten tähän aikaan Niskanen oli vielä täynnä tarmoa ja itseluottamusta. Kesän harjoitukset olivat sujuneet hyvin, ja hän halusi myöhemmin keväällä kuitata Seefeldin MM-kisoissa Pyeongchangin pettymykset. Mutta vain muutamaa viikkoa myöhemmin haasteet alkoivat.

Niskanen harjoitteli paljon ja väsyi – liikaa. Hän tiesi, että urheilijoilla on huonoja päiviä, mutta hänellä niitä alkoi kertyä aivan liian monta peräkkäin. Kun kilpailukausi alkoi, oli se Niskasen tasoiselle urheilijalle hirveää taaperrusta. Hänen oli pakko puhaltaa peli poikki jo joulukuussa ja jäädä pakkolevolle.

– Viime kaudesta jäi päällimmäisenä mieleen selviytymistarina, Niskanen pohti nyt juuri ennen Val Senalesin korkeanpaikan leirille matkaamistaan.

– Se oli henkisesti ja fyysisesti kunnon monttu. Mutta halusin sinnikkäästi ja päättäväisesti sieltä montun pohjalta ponnistaa ylös – ja onnistuin siinä.

Kun Niskanen palasi kilpailutauolta, palasi hän paljon vahvempana. Tästä oli osoituksena muun muassa Salpausselän onnistunut pariviesti ja viikkoa myöhemmin hän voitti Cognen maailmancupin perinteisen hiihtotavan 10 kilometrin kisan. Kaikki näytti hyvältä ennen Seefeldiä.

MM-kisa menivät kuitenkin pieleen sairastumisen takia ja mitalit jäivät saamatta.

– Ei sitä enää voi surkutella, mutta sanotaanko, että oli vähän erikoinen talvi, Niskanen hymähti.

Kerttu Niskanen
Seefeldin MM-kisat olivat Kerttu Niskaselle pettymys. Hän pääsi hiihtämään ainoastaan yhden startin.AOP / EPA

Huonot päivät analysoidaan

Niskanen naurahtaa, että häneltä kysytään yllättävän usein sitä, miltä tuntuu, kun puoliso on valmentaja.

– Kertaakaan ei vielä olla otettu yhteen! Niskanen nauroi ja vakuutti, ettei Mikkonen päästä häntä helpolla.

Niskanen on aina ollut valmennettava, joka tekee niin kuin valmentaja sanoo. Toki hän kysyy välillä, miksi jotain tehdään ja kyseenalaistaakin joskus, mutta enimmäkseen hän luottaa valmentajan sanaan.

Mikkonen ei kuitenkaan ole koulutettu valmentaja, hän on oppinut kokemuksen kautta ja esimerkkejä seuraamalla. Mitä tehdään sitten, kun tulee ongelmia?

Niskanen ei ole tästä huolissaan. Kaksikon ympäriltä löytyy kyllä tietotaitoa.

– Maajoukkueleireillä Ville (Oksanen) valmentaa yhdessä Ilkan (Jarva) kanssa. Mikko (Virtanen) pyörittää meille testejä Vuokatissa ja Juho kommunikoi paljon valmennuksesta Pekankin kanssa. Käytännössä näemme päivittäin muitakin valmentajia. Emme me jää yksin.

Mikkonen ei ole mullistanut Niskasen harjoittelua täysin, vaan luottaa hyväksi havaittuihin harjoitteisiin. Siinä missä maajoukkueleireillä on paneuduttu enemmän vapaan tekniikan harjoitteluun, on Niskanen tehnyt kotona enemmän perinteisen hiihtotekniikan harjoituksia.

Kaksikko on keskittynyt myös ylävartalon voiman parantamiseen, tasatyöntöön sekä kovaan kestävyysharjoitteluun, mutta harjoitusmäärät pysyneet kutakuinkin samana.

Viime kauden ylikuntoon ajautuminen on opettanut Niskasta kuuntelemaan kehoaan yhä tarkemmin ja reagoimaan asioihin tarvittaessa radikaalistikin.

– Kaikille tulee huonoja päiviä, mutta jos tulee huono päivä, niin myös mietitään, mistä se johtuu.

Kovaa hiihtäminen maajoukkueen kompastuskiviä

Viime kauden aikana maajoukkueen sisällä kuohui, ja tulenarka tilanne näkyi ulkopuolisillekin Seefeldin MM-kisoissa. Tyytymättömyyttä esiintyi niin huollosta, valmennusvastuista kuin kommunikaatiostakin.

Kauden päätteeksi maajoukkueen valmennus organisoitiin uudelleen. Matti Haavistosta tuli maajoukkueen johtaja ja naiset saivat uudet vastuuvalmentajat, Ville Oksasen ja Ilkka Jarvan.

Kerttu Niskanen on ollut tyytyväinen muutokseen.

– Tämä on ollut tosi hyvä juttu. Ville ja Ilkka ovat tosi innokkaita ja toivotaan, että sama boogey jatkuu. Maajoukkueleireillä on ollut mukava treenata, ja valmentajien innostus tarttuu urheilijoihinkin.

Vanhoista, toimivista asioista, kuten perinteisestä kestävyysharjoittelusta on pidetty kiinni, mutta valmennuskaksikko on osoittanut halunsa kehittyä valmentajina. Molemmat ovat olleet avoimia uusille asioille ja kehityksen kohteita on löytynyt.

– Se, missä olemme olleet muista jäljessä, on ollut kovaa hiihtäminen. Se, että päästään helposti kovaan vauhtiin, pystytään tekemään rytminvaihtoja ja säädellä vauhtia, Niskanen kertoi.

Tällä hetkellä maajoukkueesta löytyy monia erityyppisiä hiihtäjiä, joilla on omat vahvuutensa. Se kertoo Niskasen mukaan joukkueen monipuolisuudesta.

Kerttu Niskanen
Kerttu Niskanen haluaa palata sille tasolle, jolla on ollut. Hän on tuolloin kohtalaisella hiihdollakin päässyt kuuden parhaan joukkoon.Getty Images

Cognen tunne tavoitteena

Niskanen sivakoi tällä kaudella uusilla suksilla, sillä hän vaihtoi neljän vuoden jälkeen takaisin vanhaan suksitalliinsa. Keväällä tehdyt testit vakuuttivat Niskasen viime vuosia maailmancupin palkintosijoja hallinneen tallin suksista, vaikka hän ei ole vielä ehtinyt kunnolla pareja testaillakaan.

– Kyllä se perinteisen suksi oli syy, miksi halusin vaihtaa. Niillä sai vain sutkia menemään, Niskanen naurahti.

– Nyt Senalesissa pääsen kokeilemaan uutta kalustoa enemmän ja myös Oloksen leiri on tosi tärkeä. Siellä testataan paljon.

Tulevalla kaudella ei ole arvokisoja, mutta maailmancupin kilpailuja riittää senkin edestä. Kausi alkaa Rukan mini-tourilla, perinteisen Tour de Skin lisäksi helmikuussa hiihdetään Ruotsissa ja Norjassa Ski Tour 2020 ja mahtuupa ohjelmaan vielä sprintti-tour sekä maailmancupin finaalit. Kaiken kaikkiaan kauden aikana hiihdetään 35 henkilökohtaista maailmancupin osakilpailua.

Niskanen panostaa kokonaismaailmancupiin ja haluaa nostaa tasonsa sinne, missä hän on aiemminkin ollut. Jos hän pysyy terveenä, aikoo hän hiihtää melkein kaikki kisaviikonloput, lukuun ottamatta muutamia sprinttejä ja sprinttiviikonloppuja.

– Tour on ohjelmassa, mutta odotan eniten niitä perinteisen normaalimatkoja. Olen pystynyt hiihtämään kohtalaisella hiihdolla kuuden sakkiin. Haluan päästä siihen, että kohtalaisella kululla olen 6–8 joukossa ja hyvänä päivänä korkeammalla, hän pohti.

Niskasella on vielä kahdeksan kuukauden jälkeenkin hyvin mielessä Cognen osakilpailun voiton tuoma tunne. Sen hän haluaa tuntea uudelleenkin. Onnistumisia ja sitä, että kaikki menee hyvin. Sellaisella Niskanen jaksaa jatkaa vielä pitkään.

– Kyllä tätä jaksaa, kun siitä tykkää. Ura jatkuu niin pitkään, kun minulla on kova halu menestyä, treenata ja kilpailla.

Lue myös:

Irtiotto maajoukkueesta on tehnyt Krista Pärmäkoskelle henkisesti hyvää – kesän harjoituksissa kiriapua ovat antaneet niin Kaisa Mäkäräinen kuin Antti Tuiskukin

Hiihtoliiton säästökuuri voi vaikuttaa myös maajoukkuetoimintaan: "Lähdetään siitä, ettei se tule näkymään urheilijoiden arjessa"

Hiihtoliiton johtoon tyrkyllä ollut Pekka Vähäsöyrinki kokee menneisyytensä vaikuttaneen äänestykseen: latasi kovaa tekstiä liiton suuntaan – "Eivät vieläkään pysty unohtamaan"

Selkä täynnä haavoja maailmancup-kautensa päättänyt Kerttu Niskanen naureskeli hurjalle kaudelleen – letkautti vanhan viisauden

Pettynyt Kerttu Niskanen oikoo Suomen päävalmentajan lausuntoa – olisi halunnut hiihtää 30 kilometrillä: "Olen vähän puulla päähän lyöty"

Muistatko vielä, miten Kerttu-sisko jännitti Iivon puolesta kaksi vuotta sitten – märät kainalot tallentuivat tuuletuskuvaan

Sairastunut Kerttu Niskanen joutui eristyksiin Seefeldissä

17.10.2019 5:23

VUOKATTI. Viime keväänä Suomen hiihtomaajoukkueessa elettiin sekavia ja tyytymättömiä aikoja. Suomi sai Seefeldin MM-kisaladuilta tuomisenaan vain yhden pronssimitalin. Välähdyksiä maajoukkueen päävalmentajan Matti Haaviston ja urheilijoiden välisen keskusteluyhteyden katkeamisesta nähtiin mediassakin. Arvostelevat sanat sivalsivat huollosta urheilijoille, urheilijoilta päävalmentajalle ja oikeastaan jokaiseen suuntaan.

Kevään lopulla Haavisto siirtyi yhden päävalmentajakauden jälkeen hiihtomaajoukkueen joukkueenjohtajaksi. Samalla miesten ja naisten valmennukseen nimettiin omat vastuuhenkilönsä, kun aiemmin yksi päävalmentaja oli vastannut molempien harjoittelusta.

Naisten valmennuksesta vastaavat nyt päävalmentaja Ville Oksanen ja valmentaja Ilkka Jarva. He istahtivat kevään lopulla ensimmäisellä harjoitusleirillä pitkään palaveriin naisten kanssa ja rakensivat harjoittelun rungon hiihtäjien toiveiden pohjalta.

– Kävimme joukkueen kanssa oikeasti läpi, millä tavalla me toimimme. Annoimme urheilijoiden luoda sen, millaisilla arvoilla he haluavat toimia sekä millaista toimintaa he haluavat henkilökunnalta, toisilta urheilijoilta ja itseltään, päävalmentaja Ville Oksanen kertoo Yle Urheilulle.

Ville Oksanen.
Naishiihtäjien päävalmentaja Ville Oksasen henkilökohtaisessa opissa ovat Eveliina Piippo ja Johanna Matintalo.Anu Karttunen / Yle

Muutoksia toivottiin erityisesti harjoittelun rytmitykseen ja leireihin. Lähtökohdaksi leireillä tehtäviin treeneihin on otettu kilpailutilanne.

– Ryhmäharjoittelussa on ollut tavoitteena lisätä niitä elementtejä, joita tarvitaan suoraan kilpailussa. Se ei tarkoita pelkästään vauhteja tai ryhmähiihtoa, vaan molempia. Olemme treenanneet tilanteita, joissa voimme sanoa suoraan, että tällä tavalla pitää pystyä kilpailuissakin tekemään, Ilkka Jarva selventää kaksikon valmennusmetodeita.

On ollut kiva olla leireillä, kun emme ole vain urheilijat ja valmentajat erikseen, vaan olemme yksi tiimi, jossa on hyvä balanssi. Johanna Matintalo

Tyytymättömyys olikin hyvä asia

Ennen päävalmentajan pestiään Oksanen valmensi Suomen naisten maajoukkueen haastajaryhmää ja on muiden muassa Eveliina Piipon ja Johanna Matintalon henkilökohtainen valmentaja. Jarva puolestaan on ollut muun muassa Tšekin hiihtomaajoukkueen sekä Suomen nuorten ja B-maajoukkueen valmentajana.

Vaikka kasvot olivat hiihtäjille tuttuja, sai kaksikko aloittaa naisten valmennuksen puhtaalta pöydältä. Kevään aikana eskaloituneet ongelmat olivat kaikkea muuta kuin ongelmia tälle valmennuskaksikolle.

– Kun tulee ulkopuolelta tällaisessa tilanteessa, niin se on helppoa. Kun on ollut tyytymättömyyttä, on helpompi ajatella asioita uudella tavalla, Jarva vakuuttaa ja Oksanen nyökyttää hyväksymisen merkiksi vieressä päätään.

Hiihtovalmentaja Ilkka Jarva
Ilkka Jarva on panostanut kilpailussa tarvittaviin ominaisuuksiin.Lucas Holm / Yle

Kaksikko onkin rohkeasti uskaltanut kokeilla uutta.

– Valmentaminen on kokeilemista, ja joskus saattaa olla, että kaikki ei mene ihan täydellisesti. Pystyn luottamaan Ilkassa täysin siihen, että olemme rehellisiä näistä asioista, Oksanen kiittelee.

Isoin muutos naishiihtäjien harjoittelussa on, että nykyisin leirit ovat aiempaa lyhyempiä, mutta selvästi tehopainotteisempia. Kun on oltu yhdessä, on laitettu kaikki paukut ryhmäharjoitteluun ja maksimoitu siitä saatava hyöty.

Seuraavaa sukupolvea ei kannata aliarvioida, sen verran potentiaalia siinä on. Se, mihin suuntaan huippu-urheilussa lähdetään kallistumaan ja miten nopeasti, on kuitenkin aika pienestä kiinni. Valmentaja Ilkka Jarva

Yksilöistä tiimiksi

Myös maajoukkueen yhteishenkeen on panostettu. A-maajoukkuestatuksella urheilevan kuuden naisen kokoonpano onkin tälle vuodelle poikkeuksellinen. Anita Korva, 20, Piippo, 21, ja Matintalo, 22, kuuluvat nuoriin tulokkaisiin, kun taas Kerttu Niskanen, 31, Anne Kyllönen, 31 ja Laura Mononen, 34, edustavat kokenutta kaartia.

– Joukkueen urheilijoiden ominaisuudet ja persoonallisuudet ovat todella kirjavia. Ikähaitari on iso ja ominaisuudet, joilla tulosta tehdään, ovat hyvin erilaisia, Jarva selventää.

Jokaisen henkilökohtaisia ominaisuuksia on koitettu sovittaa kokonaisuuteen. Keskustelu on valmentajien mukaan avain paitsi muutosten tekemiseen, myös omien ja muiden tarpeiden ymmärtämiseen.

– Haluamme lisätä keskustelua, jotta eri sukupolvet ja erilainen ajattelutapa lähenisivät toisiaan, mutta myös, jotta ymmärrys kasvaisi ryhmän jäsenten välillä, kun asioita keskustelutetaan, Jarva jatkaa.

– Urheilijoilla on paljon tietotaitoa ja haluamme sen käyttöön ryhmän hyväksi. Emme halua, että valmennus on pelkästään ylhäältä päin johdettua ja määrättyä toimintaa, vaan että teemme porukalla hommia tavoitteiden eteen, Oksanen säestää.

Suomen viestinaiset Beitostölenin kukituksessa.
Eveliina Piippo (vas.) ja Johanna Matintalo (oik.) ovat tälläkin kaudella A-maajoukkueessa. Riitta-Liisa Roponen (toinen vas.) päätti arvokisauransa ja Krista Pärmäkoski (toinen oik.) ei treenaa omasta halustaan maajoukkueessa.EPA

Hiihtäjät ovatkin nauttineet ryhmäleireistä selvästi aiempaa enemmän.

– Viime kausi oli monelle meistä urheilijoista aika haastava ryhmätoiminnan osalta maajoukkueessa, mutta tänä vuonna on ollut paljon mukavampaa. On ollut kiva olla leireillä, kun emme ole vain urheilijat ja valmentajat erikseen, vaan olemme yksi tiimi, jossa on hyvä balanssi, Johanna Matintalo kertoo.

Kärjen tarkkailu ei kannata

Yksi ryhmädynamiikkaan vaikuttava asia on, että Suomen kärkihiihtäjä Krista Pärmäkoski ei omasta päätöksestään harjoittele tulevalla kaudella maajoukkueen kanssa. Sitä valmentajat pitävät muiden urheilijoiden kannalta myönteisenä asiana.

– Porukasta puuttuu se, joka on ollut maailman kärjessä. Se voi vapauttaa energiaa, sillä ryhmässä on nyt paljon nälkäisiä urheilijoita, jotka haluavat ottaa ykköspaikan, Oksanen pohtii.

Emme halua, että valmennus on pelkästään ylhäältä päin johdettua ja määrättyä toimintaa, vaan että teemme porukalla hommia tavoitteiden eteen. Päävalmentaja Ville Oksanen

Jarva puolestaan uskoo, että suomalaisessa kestävyysharjoittelun kulttuurissa ja ryhmäharjoittelussa maailman kärjen seuraaminen on ylikorostunutta.

– Jos kärki tuntuu olevan liian kaukana, se voi alentaa omaa suorituskykyä. On hyvä rehellisesti käyttää aikaa siihen, että kehittää omia juttuja ja treenaa sen mahdollisimman hyväksi. Sillä tavalla voi nousta kärkeen aivan yhtä lailla kuin ryhmän kautta.

Ryhmäharjoittelusta saa elintärkeää palautetta ja olennaisia harjoitteita, mutta kärjen seuraamista Jarva ei pidä pakollisena. Anne Kyllöselle uudenlainen tehoharjoittelu ryhmässä on tuntunut antavan juuri sopivasti palautetta omasta kunnosta.

– Leirit ovat lyhyempiä, mutta myös kovempia. Teemme leireillä aika paljon tehoharjoittelua ja ryhmässä sen tekeminen on ollut mukavaa. Siinä saa enemmän irti itsestään ja näkee aina hetkittäin omaa tasoa, Kyllönen kertoo.

Suomen naisten 10km perinteisen kisan ennakkoinfo. Kuvassa Anne Kyllönen, Laura Mononen, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski.
Anne Kyllönen (vas.), Laura Mononen ja Kerttu Niskanen kuuluvat A-maajoukkueen kokeneeseen kaartiin. Krista Pärmäkoski (oik.) treenaa tämän kauden maajoukkueen ulkopuolella.AOP

"Tuloksen pitää näkyä pian"

Naishiihdossa ollaan valmennuksen näkökulmasta uuden edessä. Muutaman kuukauden ajan pestiä hoitaneet valmentajat ovat löytäneet yhteisen sävelen nopeasti, ja se on tuntunut sopivan myös hiihtäjille.

– Valmentajat ovat olleet tosi innokkaita. He antavat hyvin palautetta ja ovat motivoituneen oloisia. On ollut mukava tässä tehdä hommia, Laura Mononen kertoo.

Toisaalta arvokisaton kausi antaa valmentajille tietynlaisen työrauhan etsiä urheilijoille sopivia valmennusmetodeja.

– Meidän ei tarvitse keskittyä yhteen tiettyyn kisaviikonloppuun, vaan voimme vapaammin ajatella, että toiminta kehittää ja parhaat tulokset tulevat eri ihmisillä eri kohdassa, Oksanen selventää.

Anita Korva
20-vuotias Anita Korva on naisten A-maajoukkueen nuorin jäsen.AOP

Laakereilla lepäilyyn valmentajat eivät kuitenkaan aio sortua.

– Omaa valmentamista olen arvottanut niin, että positiivisen tuloksen pitää näkyä suhteellisen pian. Muuten ei ole löydetty oikeita palasia, Jarva toteaa.

Jarvan mukaan selittelyihin ei ole varaa, jos kehityskäyrä on tasainen tai osoittaa alaspäin. Siinä kohtaa on hänen mielestään juuri valmennuksen arvioitava työtään uusiksi. Toisaalta kehitystä ei kannata hänen mielestään tavoitella liian hitaalla tahdilla ja tähdätä huipulle nöyrästi vaikkapa 6–10 vuoden sisällä.

– Seuraavaa sukupolvea ei kannata aliarvioida, sen verran potentiaalia siinä on. Se, mihin suuntaan huippu-urheilussa lähdetään kallistumaan ja miten nopeasti, on kuitenkin aika pienestä kiinni.

Lue myös:

Huono menestys ja toive paremmasta johtajuudesta pakottivat maastohiihdon valmennustiimin muutoksiin – Sami Jauhojärvi: "Henki ei ollut paras mahdollinen"

MM-hiihdoissa kritiikkiä saanut Suomen huoltoryhmä puhuu suunsa puhtaaksi ja toivoo hiihtäjiltä käytöstapoja: "Jos latuja on kisoissa suolattu, niin on huoltoakin"

Kommentti: Matti Haavisto oli pääosassa, kun Suomen joukkueessa oli ilmiriita Lahden MM-kisoissa – Kerttu Niskasen ulostulo kertoo huolestuttavasta ongelmasta

Hiihdon tulevaisuuden jalokivet ovat Ville Oksasen käsissä, mutta vastuu ei huimaa – "Jos haluaa olla hyvä valmentaja, vaikeita hetkiä tarvitaan melkein päivittäin"

Maajoukkueryhmän ulkopuolelta uutta virtaa hakeva Pärmäkoski ottaisi treeniseurakseen mieluiten Marit Björgenin

 

AJANKOHTAISTA

 

Uudet nettisivut avattu! 

Sääntömääräinen kevätkokous 12.3.2019 klo 18.30 Kokonhallin saunakabinetissa.

Aktia Junior Cup järjestetään 3 maaliskuuta klo 11.00 Kokonniemen hiihtostadionilla 3-12v lapsille. Ilmoittautumiset j.b.ajanottopalvelu@gmail.com

Lähtölistat

Tulokset

 

_______________________________________________________

Stefan Löfving hiihto 2019 peruttu!

Järjestäjät eivät voi taata osallistujien turvallisuutta hiihtoreitillä.

 

NÅIDM  2.2.2019

Lähtölista henkilökohtaiset matkat

Lähtölista parisprinttiviesti

Kilpailuohje

Latukartat

NÅID mestaruuskisat Porvoossa 2.2.2019 (kilpailukutsuun)

 

- - - - - - 

Lasten Energia hiihtokoulu 6-10 -vuotiaille alkaa 24.1.2019 Kokonniemessä! Lue lisää 

Lumilajit liikuttavat tänä vuonna myös Porvoossa! Hiihtoliiton Lumipäivät-kiertue pysähtyy myös Porvoossa 13.2.2019. Tämä on kaikille avoin iltatapahtuma klo 18-20, jossa tehdään erilaista aktiviteettia sukset jalassa. Tämäkin tilaisuus on maksuton ja tapahtuma järjestetään Aurorahallin takana olevalla hiihtostadionilla. Laittakaa päivä kalentereihin ja kaikki joukolla mukaan.

- - - - - - - 

 

Käytä koodia 100123 ostaessasi Noname Webshopista ja saat 10% alennuksen ja samalla tuet hiihtojaoston toimintaa. 

Harrastehiihtoryhmä 7-11 vuotiaille lapsille 23.10.2018 alkaen

Hiihtojaosto on perustanut uuden harrastehiihtoryhmän 7-11 vuotiaille lapsille. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa (Ti) 23.10.2018 klo 18:00 alkaen. Syksyllä liikutaan monipuolisesti Kokonniemen maastossa ja suksille siirrytään välittömästi lumen saavuttua Porvooseen. Ryhmän vetäjinä toimivat hiihtojaoston omat juniorit.

Ryhmän toimintamaksu on 50 Eur koko vuodelta (sisältäen Skipassin, jossa mukana vakuutus).

Lisätiedot ja ilmoittautumiset osoitteeseen akillesski@gmail.com.

 

Uusien seura-asujen tilaus 10.9.2018 klo 22 mennessä

Hiihtojaosto on valinnut uudeksi seura-aujen toimittajaksi Nonamen kolmeksi seuraavaksi vuodeksi. Ensimmäinen tilaus tehdään mahdollisimman pian. Tilaukset sähköpostitse miia.hento(at)gmail.com

Linkki hiihtoasuihin

 

 

----------------------------------------------------------

Kullanhuuhdontaa Kuhmon HS-loppukilpailuissa

Akilleen nuoret hiihtäjät vasatasivat viikonloppuna ennenäkemättömän  historiallisen hyvästä menestyksestä Kuhmon HS-loppukilpailuissa. Kahdella kultamitalilla ja melkein yhdellä pronssilla sekä useita hyviä sijoituksia, seura oli FSS-seuroista parhaiten menestynyt ja jakoi 9. sijan LHS kanssa pistetaulukossa johon ylsi 72 seuraa.

Melissa Lönnström oli henkilökohtaisella mestaruudella ja viestimestaruudellaan  Akilleen kuningatar. Wilma Lax joka hävisi pronssin 0,2 sek. distanssimatkalla mutta sai mitalin sitten ja kultaisen sellaisen viestissä.  Ida Suuronen oli viestin kolmas lenkki ja hän oli distanssimatkalla hienosti 18. Emelie Hägglund  N13 ensikertalainen hiihti loistavasti ollen sarjasssan 15. ja N14 sarjan sprintissä hienosti 29.  Lisäksi Elias Lönnström sijoittui hienost 26. M14 sarjassa ja oli siten mukana seurojen pisteenkeruussa. Muiden sijoitukset olivat M16 Amos Nordman 47. M15 Santeri Kortejärvi 57. M15 Anton Liukkonen 47. ja N15 Ada Kiiski 60.  http://www.extime.fi/kisasivut/kuhmo/

---------------------------------------------------------

Loistavia suorituksia talven FSSM-kisoista Luodosta. Yksi historian menestyksekkäimmistä kisoista Akilleen hiihdolle.  Saaliina 4 kultaa 9 hopeeta ja 2 pronssia

katso tuloksia ja kuvia kisasivuilta http://www.larsmoif.idrott.fi/skidakning/fssm_2018/

_____________________________________________________________

Muistakaa viimeinen osakilpailu Akilles Ski-Cupissa keskiviikkona 14.1. klo 18.30

______________________________________________________________

Lue kilpailuihin ilmoittautumisesta

Loistava viikonloppu Rebeccalle Iisalmessa

Rebecca Lönnqvist ylsi huippusuoritukseen nuorten SMkisojen N17 sarjan 10 km yhteislähtökisassa sijoittumalla 15. vapaalla hiihtotavalla käydyssä kilpailussa. Rebecca paransi näin aikaisempaa SM-sijoitusta 3 pykälällä ja osoitti halllitsevan molemmat hiihtotavat mestarillisesti.  Onnittelemme Rebecca viikonlopun hienoista hiihdoista.  

Loistavia suorituksia Nuorten SM-hiihdoissa Iisalmen Paloisvuorella.

Rebecca Lönnqvist teki upean hiihdon sijoittumalla 18. N17 sarjan 5 km P kun nuorten SM-hiihdot käynnistyivät tänään Iisalmessa. Suoritus on Rebeccan paras SM-sijoitus.  Lisäksi samassa sarjassa hiihtäneet Chira Gullqvist sijoittui hienosti 29. ja Sofia Valasti myös hienosti sijalle 38. Kaikki tytöt paransivat aikaisempia SM-sijoituksiaan merkittävästi. 

Nuorten miesten puolella Axel Nordman  hiihti myös hienostii ja vastasi  parhaasta sijoituksesta sijoittumalla M18 sarjan 10 km P sijalle 27. Samassa sarjassa hiihtivät myös Leevi ja Eetu Liukkonen jotka säestivät  hyvin sijoittumalla 32. ja 34

Akilleen kannalta SM-hiihdot saivat näin loistavan alun.  Kisat jatkuvat lauantaina ja sunnuntaina.

 

 

___________________________________________

 

Lue Start-up info kaudesta 2017-18

___________________________________________

Talven kilpailuihin ilmoittautumiset!

Tulevan talven hiihtokilpailuihin ilmoittautuminen tapahtuu samalla tavalla kuin viime talvena. Lähetä ilmoittautuminen sähköpostilla osoitteeseen esapetri.liukkonen@gmail.com. Ilmoituksessa riittää kilpailun nimi, ajankohta, kilpailijan nimi ja sarja.

Huom.! Jos ilmoittautuminen tulee myöhässä, kilpailija tekee jälki-ilmoittautumisen itse kisajärjestäjälle ja suorittaa myös siihen liittyvän maksun suoraan kisajärjestäjän tilille. Seura korvaa maksusta normaalin osallistumismaksun suuruisen summan (jälki-ilmoittautumisen hinta on normaalisti tuplamaksu normaaliin verrattuna).

Akilleen omiin sarjahiihtoihin ilmoittautumisista tulee aina erillinen ohje MyClubin kautta.

 

 

! Historiallinen Hopeasompakulta Melissa Lönnströmille!

Melissa Lönnström teki urotyön voittaessaan T13 sarjan hopeasompamestaruuden Lempäälässä. Akilleen kokonaispanos sarjassa oli väkevä Wilma Lax oli 9. ja Ida Suuronen 18. Suuret onnittelut Mestaruudesta ja  hienosta suorituksista.  On meillä siinä tyttötrio!

Myös Rebecca Lönnqvist hiihti hienosti palkinnolle ollen 25. T16 sarjassa.  Akilleen muutkin hiihtäjät tekivät talven parhaan suoritukset Tärkeässä paikassa, ktso tulossivut.  Onnittelut koko joukkueelle hyvistä suorituksista

Katso Melissan voittajahaastattelu oh linkin takaa:

 http://www.hiihtoliitto.fi/hopeasompa/uutisia/13-sarjan-normaalimatkan-voitot-melissa-lonnstromille-ja-arttu-heikkiselle/

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Latutilanne Porvoossa

 

Kuvia FSSM kisapäiviltä

FSSM tulospalveluun

 

Historiallinen SM-kulta Ann-Sofi Pitkäselle veteraanien  SM kilpailujen pitkillä matkoilla.

Ann-Sofi Pitkänen teki hiihtohistoria voittamalla seuran ensimmäisen Suomen mestaruuden kautta aikojen sarjassa N40  Finlandia-hiihdon yhteydessä hiihdettyjen pitkien matkojen veteraaninen SM-kilpailuissa. Suuret onnittelut Ann-Sofi:lle   Loistavaa menestystä säesti Marlene Grönqvist- Lönnström sijoittumalla 4. samassa sarjassa.

Miesten puolella Jan Aldén vastasi miesten mitalisaaliista voittamalla pronssimitalin M50sarjassa. Lisäksi M40 sarjassa Kim Lönnström oli 8, Arvo Luts 13 ja Tomi Laurén 19.

Finlandian yhteydessä hiihdettiin 100-vuotiaan isänmaamme kunniaksi myös 100 km matkan jossa Thomas Pitkänen oli 14. M40 sarjassa. 

Kun Veteraanit ratkoivat paremmuuttaan Lahdessa, nuoret olivat vauhdissa Liljendalissa jossa hiihdettiin NÅID.n mestaruuskisat. Akilleen mitalisaalis oli komea 5 henkilökohtaisella kultamitalilla 7 pronssia ja 5 hopeaa. Lisäksi parisprinteissa tuli 4 kultaa ja kaksi hopeaa.

Onnittelemme kaikkia menestyjiä loistavista suorituksista  lauantaina 4.2.2017 

 

Hopeasomman Loppukilpailu  /  Lempäälä 17-19.2.2017

 

---------

Esa Liukkonen ottaa vastuun hiihtojaoston rahastonhoitajana 1.1.2017 alkaen. Ilmoittautumiset ja matkakulut voi siis jatkossa osoittaa hänelle. Samalla hiihtojaosto haluaa kiittää edellistä rahastonhoitajaa Christina Bremer:ä seuran hyväksi tehdystä monivuotisesta työstä.

email: esapetri.liukkonen(at)gmail.com

tel. 040 716 9114

Osoite: Caloniuksenkatu 34, 06100 Porvoo

------

 

 

 

 

 

 

"