Akilles hiihto sosiaalisessa mediassa

    

 

 

 

21.2.2019 20:31

SEEFELD. MM-hiihtojen sprinttipäivä osoitti tylysti Suomen sprinttihiihdon tason. Kun Krista Pärmäkoski ei osallistunut, ei yksikään suomalaisnainen läpäissyt karsintaa. Joni Mäki hiihtää tällä hetkellä parasta vauhtiaan, mutta hänen ja Ristomatti Hakolan kapasiteetti ei riittänyt alkueristä pidemmälle.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila on syystäkin huolissaan. Töitä on tehtävänä. Lassilan mukaan Suomesta puuttuu sekä sprintin lajikulttuuri että tarvittavaa sprinttiharjoittelua.

– Oletetaan ja odotetaan, että ensin tulisi hyviä yksilöitä. Sen jälkeen tulisi menestystä ja vasta sen jälkeen alettaisiin keskittyä sprinttiin. Mutta miten voidaan olettaa, että tulee menestystä sellaisilla alueilla, joita ei harjoitella? Lassila ihmettelee.

Sprinttihiihto on tärkeä osa-alue maastohiihtoa, eikä se ole katoamassa mihinkään. Sen takia Lassila ei näekään sellaista vaihtoehtoa, että sprinttiin erikoistumisesta luovuttaisiin.

– Pitää uskoa urheilijoiden mahdollisuuteen kehittyä ja valmennuksen tehoon. Ei siellä ehkä tällä hetkellä ole olympiavoittajia tai maailmanmestareita kasvamassa parin vuoden sisään, mutta sen ei pitäisi olla kriteeri kehittämiselle.

Anne Kyllönen (vas.), Katri Lylynperä ja Laura Mononen sprinttikarsinnan jälkeen.
Anne Kyllönen (vas.), Katri Lylynperä ja Laura Mononen sprinttikarsinnan jälkeen.Lehtikuva / Vesa Moilanen

Sprinttihiihto on ollut mukana MM-kisojen ohjelmassa jo 18 vuoden ajan. Lassila muistuttaa, että kaikki hiihdossa tapahtuneet tärkeimmät tekniset ja taktiset muutokset ovat tulleet mukaan juuri sprintin kautta.

– Esimerkiksi 2000-luvun puolivälissä alettiin tehdä niin sanottua hyppytasuria. Vuonna 2010 se alkoi olla sprintissä jo vakio, ja nyt se alkaa olla normaalimatkoillakin. Parhaimmillaan Iivo Niskanen vetää sitä viidelläkympilläkin, Lassila vertaa.

– Jos Suomi haluaa olla hiihtomaana myös normaalimatkoilla kehityksen kärjessä ja olla ensimmäisenä näkemässä, kokemassa, oppimassa, opettelemassa ja tutkimassa asioita, on ensisijaisen tärkeää, että Suomella olisi toimiva sprinttijoukkue tai ryhmässä harjoittelevia sprinttihiihtäjiä.

Ristomatti Hakola.
Ristomatti Hakola.Lehtikuva / Vesa Moilanen

Suomessa miehissä on löytynyt sprinttiin keskittyneitä hiihtäjiä aina, mutta naisissa tilanne on ollut toinen. Lassilan mielestä myös naisten normaalimatkojen hiihdossa kaikki ikäluokat ja tasot huomioon ottaen olisi todella paljon kehitettävää juuri nopeus-, voima-, tekniikka- ja taktiikka-alueilla eli juuri niillä alueilla, joita erityisesti tarvitaan sprintissä.

Se, mitä suomalaisessa hiihdossa tarvitaan nyt sprintin osalta etenkin naisille, on käytännön toimia. Lassila tietää, että maajoukkueiden toiminta on sidoksissa budjettiin ja menestys pitääkin turvata, mikä tarkoittaa ykkösmenestyslajien ja yksilöiden ehdoilla etenemistä.

Lassila ehdottaa muun muassa sitä, että Vuokatissa ja Rovaniemellä aloitettaisiin sprinttitoimintaa osaavan valmennuksen käsissä.

– Se, että tulisi valmennusryhmä ja -systeemi, se vaikuttaisi heti valmennuskulttuuriin muuallakin. Jos maajoukkue päättää tehdä jotain, se näkyy heti nuorissa asti, hän muistuttaa.

Anita Korva.
Anita Korva.Lehtikuva / Vesa Moilanen

Miesten sprinttiryhmä sulautettiin täksi kaudeksi normaalimatkojen joukkueeseen. Lassila ei pidä tätä täysin huonona asiana, mutta häntä kiinnostaa erityisesti se, miten sprintterit harjoittelevat normaalimatkojen hiihtäjien mukana.

– Fakta on, että se mitä treenataan, kehittyy. Jos halutaan menestyä sprintissä, sitä pitää treenata.

Lassilan mielestä Suomen joukkueen menestyminen sprintissä finaalitasolla on hyvin epätodennäköistä harjoittelun takia.

– Kun ei tehdä sellaisia harjoituksia, joissa mentäisiin kilpailunomaisesti neljä kertaa sprinttierä loppuun asti, niin ei niitä tule kilpailuissakaan, hän toteaa.

– On hyvin epätodennäköistä, että urheilija pystyisi silloin hiihtämään neljä erää ja olemaan maailman paras arvokisoissa. Siihen tarvitaan niin paljon lajikohtaista harjoittelua, että siitä tulee rutiinia.

Lue myös:

Kommentti: Suomen hiihto hukannut hurjan mahdollisuuden – lajin muutoksiin on nyt vihdoin herättävä

Hakolaa sapetti rankasti maalissa: "Uran ensimmäinen epäonnistuminen arvokisoissa"

Ristomatti Hakolan tie päättyi hälyttävästi, mutta pelko pois: parisprintin mitalitoivo on kunnossa!

Joni Mäki oli avauspäivän paras suomalainen – "Pienestä se oli kiinni"

Mitä hiihdon MM-kisojen kohukolarissa oikeasti tapahtui? Asiantuntija selittää, kuka on syyllinen ja tuomitsee jälkipelin jyrkästi: "On suuri ero, että kajoaa toiseen ja käyttäytyy väkivaltaisesti"

Skandaalinkäryinen välikohtaus hiihdon MM-kisoissa – venäläistähti kävi käsiksi Norjan hiihdon kultapoikaan

Kyseenalaiseen temppuun syyllistynyt Ustjugov hylättiin MM-sprintissä

Venäläistähti Ustjugov selitti uhkaavaa ja aggressiivista käytöstään maalialueella omituisesti: "Taputin vain häntä poskelle ja toivotin onnea finaaliin"

21.2.2019 19:37

Venäjän Sergei Ustjugovin kukkoilu Norjan Johannes Høsflot Klæbolle nostatti kohun hiihdon MM-kisojen sprintissä. Ustjugov ja Klæbo kolaroivat välierähiihdossa, minkä jälkeen Ustjugov töni Klæboa maalialueella.

Ustjugovin reaktio maalialueella oli epäurheilijamainen, mutta tavallaan odotettu. Venäläistähti tunnetaan tulisieluisena hiihtäjänä, ja häntä varmasti sapetti, kun mahdollisuudet finaalipaikkaan menivät kolarointiin Klæbon kanssa.

Mikään ei silti oikeuta Ustjugovin toimintaa maalialueella, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila.

– Odotinkin, että mitähän nyt tapahtuu maaliviivan jälkeen. Tuo ei kuulu lajiin, eikä se saa kuulua, Lassila toteaa.

– On paljon urheilijoita, joilla käy suu, heiluu kädet ja jotka näyttävät tunteita, mutta siinä on todella suuri ero, että kajoaa toiseen ja käyttäytyy väkivaltaisesti.

Kyseenalaiseen käytökseen syyllistynyt Ustjugov hylättiin kilpailun jälkeen. Hän sai kaksi varoitusta: ensimmäisen törmäyksestään Klæboon ja toisen tönimisestään maalialueella.

Menikö tuomio oikein?

Ustjugovin epäurheilijamaista käytöstä on turha puolustella, mutta mitä oikeastaan tapahtui tilanteessa, josta venäläinen suuttui?

Tämän jutun pääkuvana olevalta videolta näkee, kuinka Ustjugov lähtee ohittamaan Klæboa radan sisäreunan puolelta, kun norjalainen kääntää yhtäkkiä venäläishiihtäjän eteen. Näyttää siltä, että Klæbo sulkee tien Ustjugovilta, mutta Lassilan mukaan norjalaistähti toimi tilanteessa oikein.

Lassila yrittää purkaa tilanteen atomeiksi.

– Klæbo on tilanteessa edellä ja silloin hän saa ottaa oman luonnollisen parhaan linjansa kohti mutkaa, mikä tarkoittaa, että hän kaventaa sisäkurvia kohti, Lassila aloitaa.

– Samalla kun Klæbo kaventaa, Ustjugov lähtee tekemään ohitusta sinne sisälle, jolloin tilanteessa tapahtuu kontakti. Ustjugov ei olisi saanut lähteä sinne sisälle tekemään ohitusta, koska hän tiesi, että Klæbo menee mutkaan kohti sisäkurvia.

Klæbo käänsi tilanteessa sisäkurviin hieman aiemmin kuin hän olisi luonnollisen linjansa mukaan mennyt, mutta silti virheen tilanteessa teki Ustjugov, jonka saama varoitus tilanteesta meni Lassilan mukaan oikein.

– Klæbo olisi voinut välttää tilanteen väistymällä vasemmalle, mutta sitten hän olisi päästänyt kaverin edelle ja pilannut omia mahdollisuuksiaan.

Norjan hiihdon tuorein supertähti Klæbo voitti lopulta sprintin maailmanmestaruuden Seefeldissä torstaina.

Lue myös:

Skandaalinkäryinen välikohtaus hiihdon MM-kisoissa – venäläistähti kävi käsiksi Norjan hiihdon kultapoikaan

Kyseenalaiseen temppuun syyllistynyt Ustjugov hylättiin MM-sprintissä

Venäläistähti Ustjugov selitti uhkaavaa ja aggressiivista käytöstään maalialueella omituisesti: "Taputin vain häntä poskelle ja toivotin onnea finaaliin"

 

AJANKOHTAISTA

Aktia Junior Cup järjestetään 3 maaliskuuta klo 11.00 Kokonniemen hiihtostadionilla 3-12v lapsille. ILmoittautumiset j.b.ajanottopalvelu@gmail.com

_______________________________________________________

Stefan Löfving hiihto 2019 peruttu!

Järjestäjät eivät voi taata osallistujien turvallisuutta hiihtoreitillä.

 

NÅIDM  2.2.2019

Lähtölista henkilökohtaiset matkat

Lähtölista parisprinttiviesti

Kilpailuohje

Latukartat

NÅID mestaruuskisat Porvoossa 2.2.2019 (kilpailukutsuun)

 

- - - - - - 

Lasten Energia hiihtokoulu 6-10 -vuotiaille alkaa 24.1.2019 Kokonniemessä! Lue lisää 

Lumilajit liikuttavat tänä vuonna myös Porvoossa! Hiihtoliiton Lumipäivät-kiertue pysähtyy myös Porvoossa 13.2.2019. Tämä on kaikille avoin iltatapahtuma klo 18-20, jossa tehdään erilaista aktiviteettia sukset jalassa. Tämäkin tilaisuus on maksuton ja tapahtuma järjestetään Aurorahallin takana olevalla hiihtostadionilla. Laittakaa päivä kalentereihin ja kaikki joukolla mukaan.

- - - - - - - 

 

Käytä koodia 100123 ostaessasi Noname Webshopista ja saat 10% alennuksen ja samalla tuet hiihtojaoston toimintaa. 

Harrastehiihtoryhmä 7-11 vuotiaille lapsille 23.10.2018 alkaen

Hiihtojaosto on perustanut uuden harrastehiihtoryhmän 7-11 vuotiaille lapsille. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa (Ti) 23.10.2018 klo 18:00 alkaen. Syksyllä liikutaan monipuolisesti Kokonniemen maastossa ja suksille siirrytään välittömästi lumen saavuttua Porvooseen. Ryhmän vetäjinä toimivat hiihtojaoston omat juniorit.

Ryhmän toimintamaksu on 50 Eur koko vuodelta (sisältäen Skipassin, jossa mukana vakuutus).

Lisätiedot ja ilmoittautumiset osoitteeseen akillesski@gmail.com.

 

Uusien seura-asujen tilaus 10.9.2018 klo 22 mennessä

Hiihtojaosto on valinnut uudeksi seura-aujen toimittajaksi Nonamen kolmeksi seuraavaksi vuodeksi. Ensimmäinen tilaus tehdään mahdollisimman pian. Tilaukset sähköpostitse miia.hento(at)gmail.com

Linkki hiihtoasuihin

 

 

----------------------------------------------------------

Kullanhuuhdontaa Kuhmon HS-loppukilpailuissa

Akilleen nuoret hiihtäjät vasatasivat viikonloppuna ennenäkemättömän  historiallisen hyvästä menestyksestä Kuhmon HS-loppukilpailuissa. Kahdella kultamitalilla ja melkein yhdellä pronssilla sekä useita hyviä sijoituksia, seura oli FSS-seuroista parhaiten menestynyt ja jakoi 9. sijan LHS kanssa pistetaulukossa johon ylsi 72 seuraa.

Melissa Lönnström oli henkilökohtaisella mestaruudella ja viestimestaruudellaan  Akilleen kuningatar. Wilma Lax joka hävisi pronssin 0,2 sek. distanssimatkalla mutta sai mitalin sitten ja kultaisen sellaisen viestissä.  Ida Suuronen oli viestin kolmas lenkki ja hän oli distanssimatkalla hienosti 18. Emelie Hägglund  N13 ensikertalainen hiihti loistavasti ollen sarjasssan 15. ja N14 sarjan sprintissä hienosti 29.  Lisäksi Elias Lönnström sijoittui hienost 26. M14 sarjassa ja oli siten mukana seurojen pisteenkeruussa. Muiden sijoitukset olivat M16 Amos Nordman 47. M15 Santeri Kortejärvi 57. M15 Anton Liukkonen 47. ja N15 Ada Kiiski 60.  http://www.extime.fi/kisasivut/kuhmo/

---------------------------------------------------------

Loistavia suorituksia talven FSSM-kisoista Luodosta. Yksi historian menestyksekkäimmistä kisoista Akilleen hiihdolle.  Saaliina 4 kultaa 9 hopeeta ja 2 pronssia

katso tuloksia ja kuvia kisasivuilta http://www.larsmoif.idrott.fi/skidakning/fssm_2018/

_____________________________________________________________

Muistakaa viimeinen osakilpailu Akilles Ski-Cupissa keskiviikkona 14.1. klo 18.30

______________________________________________________________

Lue kilpailuihin ilmoittautumisesta

Loistava viikonloppu Rebeccalle Iisalmessa

Rebecca Lönnqvist ylsi huippusuoritukseen nuorten SMkisojen N17 sarjan 10 km yhteislähtökisassa sijoittumalla 15. vapaalla hiihtotavalla käydyssä kilpailussa. Rebecca paransi näin aikaisempaa SM-sijoitusta 3 pykälällä ja osoitti halllitsevan molemmat hiihtotavat mestarillisesti.  Onnittelemme Rebecca viikonlopun hienoista hiihdoista.  

Loistavia suorituksia Nuorten SM-hiihdoissa Iisalmen Paloisvuorella.

Rebecca Lönnqvist teki upean hiihdon sijoittumalla 18. N17 sarjan 5 km P kun nuorten SM-hiihdot käynnistyivät tänään Iisalmessa. Suoritus on Rebeccan paras SM-sijoitus.  Lisäksi samassa sarjassa hiihtäneet Chira Gullqvist sijoittui hienosti 29. ja Sofia Valasti myös hienosti sijalle 38. Kaikki tytöt paransivat aikaisempia SM-sijoituksiaan merkittävästi. 

Nuorten miesten puolella Axel Nordman  hiihti myös hienostii ja vastasi  parhaasta sijoituksesta sijoittumalla M18 sarjan 10 km P sijalle 27. Samassa sarjassa hiihtivät myös Leevi ja Eetu Liukkonen jotka säestivät  hyvin sijoittumalla 32. ja 34

Akilleen kannalta SM-hiihdot saivat näin loistavan alun.  Kisat jatkuvat lauantaina ja sunnuntaina.

 

 

___________________________________________

 

Lue Start-up info kaudesta 2017-18

___________________________________________

Talven kilpailuihin ilmoittautumiset!

Tulevan talven hiihtokilpailuihin ilmoittautuminen tapahtuu samalla tavalla kuin viime talvena. Lähetä ilmoittautuminen sähköpostilla osoitteeseen esapetri.liukkonen@gmail.com. Ilmoituksessa riittää kilpailun nimi, ajankohta, kilpailijan nimi ja sarja.

Huom.! Jos ilmoittautuminen tulee myöhässä, kilpailija tekee jälki-ilmoittautumisen itse kisajärjestäjälle ja suorittaa myös siihen liittyvän maksun suoraan kisajärjestäjän tilille. Seura korvaa maksusta normaalin osallistumismaksun suuruisen summan (jälki-ilmoittautumisen hinta on normaalisti tuplamaksu normaaliin verrattuna).

Akilleen omiin sarjahiihtoihin ilmoittautumisista tulee aina erillinen ohje MyClubin kautta.

 

 

! Historiallinen Hopeasompakulta Melissa Lönnströmille!

Melissa Lönnström teki urotyön voittaessaan T13 sarjan hopeasompamestaruuden Lempäälässä. Akilleen kokonaispanos sarjassa oli väkevä Wilma Lax oli 9. ja Ida Suuronen 18. Suuret onnittelut Mestaruudesta ja  hienosta suorituksista.  On meillä siinä tyttötrio!

Myös Rebecca Lönnqvist hiihti hienosti palkinnolle ollen 25. T16 sarjassa.  Akilleen muutkin hiihtäjät tekivät talven parhaan suoritukset Tärkeässä paikassa, ktso tulossivut.  Onnittelut koko joukkueelle hyvistä suorituksista

Katso Melissan voittajahaastattelu oh linkin takaa:

 http://www.hiihtoliitto.fi/hopeasompa/uutisia/13-sarjan-normaalimatkan-voitot-melissa-lonnstromille-ja-arttu-heikkiselle/

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Latutilanne Porvoossa

 

Kuvia FSSM kisapäiviltä

FSSM tulospalveluun

 

Historiallinen SM-kulta Ann-Sofi Pitkäselle veteraanien  SM kilpailujen pitkillä matkoilla.

Ann-Sofi Pitkänen teki hiihtohistoria voittamalla seuran ensimmäisen Suomen mestaruuden kautta aikojen sarjassa N40  Finlandia-hiihdon yhteydessä hiihdettyjen pitkien matkojen veteraaninen SM-kilpailuissa. Suuret onnittelut Ann-Sofi:lle   Loistavaa menestystä säesti Marlene Grönqvist- Lönnström sijoittumalla 4. samassa sarjassa.

Miesten puolella Jan Aldén vastasi miesten mitalisaaliista voittamalla pronssimitalin M50sarjassa. Lisäksi M40 sarjassa Kim Lönnström oli 8, Arvo Luts 13 ja Tomi Laurén 19.

Finlandian yhteydessä hiihdettiin 100-vuotiaan isänmaamme kunniaksi myös 100 km matkan jossa Thomas Pitkänen oli 14. M40 sarjassa. 

Kun Veteraanit ratkoivat paremmuuttaan Lahdessa, nuoret olivat vauhdissa Liljendalissa jossa hiihdettiin NÅID.n mestaruuskisat. Akilleen mitalisaalis oli komea 5 henkilökohtaisella kultamitalilla 7 pronssia ja 5 hopeaa. Lisäksi parisprinteissa tuli 4 kultaa ja kaksi hopeaa.

Onnittelemme kaikkia menestyjiä loistavista suorituksista  lauantaina 4.2.2017 

 

Hopeasomman Loppukilpailu  /  Lempäälä 17-19.2.2017

 

---------

Esa Liukkonen ottaa vastuun hiihtojaoston rahastonhoitajana 1.1.2017 alkaen. Ilmoittautumiset ja matkakulut voi siis jatkossa osoittaa hänelle. Samalla hiihtojaosto haluaa kiittää edellistä rahastonhoitajaa Christina Bremer:ä seuran hyväksi tehdystä monivuotisesta työstä.

email: esapetri.liukkonen(at)gmail.com

tel. 040 716 9114

Osoite: Caloniuksenkatu 34, 06100 Porvoo

------

 

 

 

 

 

 

"