Akilles hiihto sosiaalisessa mediassa

    

 

 

 

20.11.2019 7:02

Ikä tuo mukanaan tietynlaista viisautta – tai ainakin lisää pitkäjänteisyyttä, sanoo tänään keskiviikkona 70 vuotta täyttävä Juha Mieto.

Hiihtolegenda.

Entinen kansanedustaja.

Isä.

Mieto tunnustaa olleensa nuorena temperamenttinen, eikä ilman tulista luonnetta urheilussa olisi pärjännytkään. Toisaalta hän on aina tiennyt, että mitään ei tapahdu heti nyt, vaan kaikkeen tärkeään tarvitaan aikaa. Ja pitkäjänteistä työntekoa.

– Näin vanhempana pystyy ottamaan rauhallisemmin, kun nuorena saattoi olla vähän kärsimätön.

Nuoruuden unelma

Juha "Mietaa" Mieto syntyi Etelä-Pohjanmaalla Kurikassa, Pitkämön kylässä. Kotoa tulevat sekä arvomaailma että into urheilemiseen.

– Elämä oli silloin aivan toisenlaista kuin nyt, Mieto muistuttaa, kun puhutaan lapsuudesta.

Muutos maailmanmenossa näkyy kaikessa ja ihmetyttää niin, että välillä pitää huokaista. Mieto miettii, että jos sama tahti jatkuu, mihin tämä maailma vielä meneekään.

Hän vertaa omaa urheiluaikaansa 1970–1980 -luvuilla nykyurheilijoihin, jotka joutuvat jo nuorena miettimään, saavatko urheilusta tarpeeksi tuloja elämää ja tulevaisuutta varten.

– Ei minusta olisi tullut urheilijaa, jos olisin joutunut miettimään, että pitää ansaita niin paljon fyrkkaa, ettei tarvitse tehdä mitään urheilun jälkeen. Ajattelin vaan, että nyt urheillaan ja sen jälkeen tulee normaali työelämä.

Mieto kilpaili nuorena useissa lajeissa, mutta hiihto vei lopulta voiton. Urheileminen oli unelmien toteuttamista.

– Sitä vaan nautti silloin rommeltamisesta eli urheilemisesta eikä ajatellut tulevaa, Mieto muistelee.

Juha Mieto (vasemmalla), Thomas Wassberg ja Ove Aunli palkintokorokkeella Lake Placidin talviolympialaisissa 1980.
Hopealle hiihtänyt Juha Mieto (vasemmalla), olympiavoittaja Thomas Wassberg ja pronssimitalisti norjalainen Ove Aunli palkintokorokkeella Lake Placidissa 17.2.1980.imago sportfotodienst/ All Over Press

Se kuuluisa sadasosasekunti

Suuri yleisö muistaa Juha Miedon hiihtouralta voittoja ja etenkin sen yhden tappion.

Lake Placidin talviolympialaisissa 1980 Mieto hävisi olympiakullan Ruotsin Thomas Wassbergille yhdellä sadasosasekunnilla.

Suoritukseensa hän on edelleen tyytyväinen. Kaikki meni nappiin ja hiihto kulki. Wassberg vaan oli parempi.

– Minä flätkääsin Wassbergia selkään ja menin hetkeksi mettähän rauhoittumaan, ennen kuin menin kansainvälisen lehdistön eteen, Mieto sanoo.

Kotona hän oli oppinut, että suorituksia ei kannata selitellä.

Vaikka Mieto on tottunut siihen, että Lake Placidin hopeahiihto näkyy mediassa edelleen silloin tällöin, ei hän itse tunnusta taltiointia juuri katsoneensa.

– Toivoisin, että se jäisi pikkuhiljaa historiaan.

Kuuntele selostus 15 kilometrin hiihdosta 17.2.1980: Mietaan sadasosatappio Lake Placidissa

Juha Mieto och Thomas Wassberg tv-ohjelmassa Se on siinä, 2006.
Juha Mieto ja Thomas Wassberg mittailemassa, miten monesta sentistä Miedon kultamitali jäi kiinni 1980.Mika Kanerva / Yle

Ainutlaatuinen Holmenkollen

Juha Mieto nostaa uraltaan esiin tärkeimpinä ihmiset, joita tapasi kisamatkoilla. Kaikkialla maailmassa ollaan pohjimmiltaan samanlaisia, hän sanoo.

Mieluisimmaksi kisapaikaksi Mieto nimeää Holmenkollenin Norjassa. Sieltä kotiin tuli mitaleja, mutta toisaalta myös tunnelma oli ainutlaatuinen.

Holmenkollenin 50 kilometrin hiihtoa tultiin seuraamaan jo edellisenä iltana. Ihmiset leiriytyivät 25 kilometrin lenkin varteen odottamaan kilpailua. Tunnelma välittyi ladulle asti.

– Niillä oli mukana vähän "korpikuusen kyyneliä" ja torvet soi. Siellä oli valtava henki, Mietaa kehaisee.

Kuuntele: Tapahtui 1985: Juha Mieto, perinteisen viimeinen mohikaani

Katso: Mietaa jäi puusuksilla kakkoseksi ja Mieto lipsui MM-pronssille 1978

Juha Mieto hiihtokilpailuissa 8.2.1976
Juha Mieto edusti Suomea kansainvälisissä arvokisoissa vuodesta 1972 vuoteen 1985. Tässä tyylinäyte helmikuulta 1976.Imago sportfotodienst / All Over Press

Luotettava isä

Juha Mieto jäi leskeksi ja 8-vuotiaan poikansa yksinhuoltajaksi vuonna 1996.

Yksinhuoltajuuden ja reissutyön yhteensovittamisessa verkostojen tuki oli tärkeää. Mieto kehuu varauksetta naapureitaan ja perhettä siitä, että arjesta selvittiin. Kehaisee hän vähän omaakin suoritustaan.

– Jos miehenä ja julkisuuden henkilönä on yksinhuoltajana vienyt sarkansa kunnialla läpi, niin kai siitä jonkun sulan saa hattuun.

Mieto muistaa puhuneensa eduskunnassakin vanhemmuudesta ja siitä, miten tärkeää on pitää huoli lapsista.

Itse hän on pyrkinyt olemaan aina luotettava isä. Periaate on ollut, että pitää tulla kotiin, kun on luvannut tulla ja soittaa silloin, kun on luvannut soittaa.

Isyys ja koti ovat tärkeitä?

– Kyllä, se on juuri näin.

Katso Ylen dokumentti: Mietaan Jussin viimeinen ponnistus

Kansanedustaja 2007-2011

Vuonna 2007 Juha Mieto valittiin eduskuntaan Suomen Keskustan listalta. Hän oli yli 13 700 äänellään Vaasan vaalipirin äänikuningas.

– Vaalikentillä olo oli kuin linnunlaulua ja äänimäärä oli mahdoton, Mieto muistaa.

Kansanedustajuus jäi yhteen kauteen, mutta Mieto toteaa, että siitä jäi suurimmaksi osaksi hyvät muistot.

Toiselle kaudelle hän olisi halunnut, sillä uskoo, että asioihin vaikuttaminen olisi ollut silloin helpompaa. Eduskunnan tavat olisivat olleet tuttuja. Mieto oli ehdolla vielä vuonna 2015, mutta äänimäärä ei silloinkaan riittänyt valintaan.

Nyt Mieto on luvannut itselleen, että ei ota enää julkisuudessa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, vaikka niitä seuraakin.

Juha Miedon vaalivalvojaiset Kurikassa.
Juha Miedon vaalivalvojaiset eduskuntavaaleissa 2011.Pasi Takkunen / Yle

“En tiedä, olenko täällä sen kummempi kuin muutkaan”

Kurikkalaisille Mieto arvelee olevansa ihan tavallinen Jussi.

– En tiedä, olenko täällä sen kummempi kuin muutkaan.

Mietaa muistuttaa myös, että kukaan ei ole profeetta omalla maallaan. On ollut niitä, jotka kehuvat, kun kilpailuissa tulee menestystä. Sitten on ollut niitä, jotka ovat nauttineet siitä, kun tulee sadasosan häviö.

Reissutyöaikaankin koti on pysynyt Kurikassa ja urheiluseurana Kurikan Ryhti.

– Jos olisin muuttanut täältä, olisin ollut jollain tavalla kuin orpo kurkeloonen. Aika vapaasti täällä saa köllötellä menemään.

Kurikkaan valmistuu ensi keväänä Juha Mieto -muistomerkki. Mieto vastusti sitä ensin, mutta eduskunnasta putoamisen jälkeen suopui puuhamiesten suunnitelmiin.

– Sanoin, että ei elävistä tarvita muistomerkkejä. Sitten putosin eduskunnasta ja potti Kurikasta oli varsin pieni. Kun merkkiä alettiin puuhata uudestaan, ajattelin, että olkoon.

“Otan vastaan, mitä annetaan”

70-vuotispäivää Mieto ei aio juhlia. 50-vuotis- ja 60-vuotisjuhlat olivat isot, ja ne saavat riittää.

Merkkipäivän kunniaksi päivänsankari lämmittää saunan, ottaa hyvät löylyt ja nostaa jalat kohti kattoa.

Pitkään julkisuudessa olleen Miedon mielestä alkaa muutenkin jo olla aika rauhoittua. Julkisten esiintymisten määrää hän aikoo vähentää pikku hiljaa.

– Minussa on julkinen puoli, joka viihtyy ihmisten kanssa erinomaisesti, mutta on myös erakko-Jussi. Se voimistuu vähitellen.

Mieto katsoo elämäänsä taaksepäin tyytyväisenä. Tässä iässä kehtaa jo antaa jo vähän neuvojakin nuoremmille. Kuten sen, että jos pyrkii olemaan aina onnellinen, ei koskaan ole oikein hyvä olla. Elämään kuuluvat myötä- ja vastamäet.

Uudesta rauhallisesta elämänvaiheesta hän nautiskelee sen aikaa, mitä sitä jatkuu.

– Nautin elämästä ja otan vastaan, mitä annetaan. Päivääkään en vaihtaisi pois.

Juha Mieto hiihtokilpailuissa 8.2.1976
Juha Mieto kuvattuna kilpailuissa 8.2.1976imago sportfotodienst/ All Over Press
17.11.2019 11:29

Iivo Niskanen otti viikonlopun toisen voittonsa Muonion Oloksella käydyssä ensilumen kilpailussa. Eilen perinteisen hiihtotavan kympin roimalla erolla muihin voittanut Niskanen oli vahvin myös 15 kilometrin vapaan kilpailussa, jossa hän jätti Venäjän Denis Spitsovin kakkoseksi 20 sekunnin erolla.

Kilpailussa kolmanneksi lykki lauantain tyyliin maajoukkuemies Perttu Hyvärinen. Suomalaismiehet onnistuivat hyvin, sillä Lari Lehtonen oli neljäs.

Myös naisten kilpailussa voiton vei sama hiihtäjä kuin lauantain perinteisellä: Venäjän Natalia Neprjajeva käytti kymmeneen kilometriin aikaa 26.35. Kerttu Niskanen paransi lauantain sijoitustaan yhdellä pykälällä kirien toiseksi 15 sekunnin päässä Neprjajevasta. Saksan Victoria Carl oli kolmas ja Susanna Saapunki neljäs. Lauantaina toiseksi hiihtänyt Krista Pärmäkoski ei ollut mukana sunnuntaina.

Vasta aluillaan oleva hiihtokausi jatkuu ensi viikonloppuna Rovaniemellä hiihdon Suomen cupin toisella osakilpailulla. Maailmancup-kausi pyörähtää käyntiin kahden viikon päästä Rukalla.

Yle näyttää hiihdon Suomen cupin ja maailmancupin osakilpailut TV2:ssa ja Areenassa.

Lue myös:

Iivo Niskanen lykki kovinta vauhtia Oloksella

Hiihdon "Usain Bolt" vei ensimmäisen supersprinttikisan, naisten puolella nähtiin suomalaisväriä välieriin asti

Sairastuminen pilasi suunnitelmat, Eveliina Piipon koko kausi vaarassa? – "Tällä hetkellä tilanne on sellainen, että kilpaileminen ei ole järkevää"

Maastohiihdon Suomen cup näkyy Ylellä – ensimmäinen osakilpailu Vuokatissa viikonloppuna

Iivo Niskanen tavoittelee historiallista suomalaisvoittoa maailmancupissa – ennätykselliset 1 100 harjoitustuntia apuna? "En pysty itse ainakaan harjoittelemaan yhtään enempää"

 

AJANKOHTAISTA

 

Uudet nettisivut avattu! 

Sääntömääräinen kevätkokous 12.3.2019 klo 18.30 Kokonhallin saunakabinetissa.

Aktia Junior Cup järjestetään 3 maaliskuuta klo 11.00 Kokonniemen hiihtostadionilla 3-12v lapsille. Ilmoittautumiset j.b.ajanottopalvelu@gmail.com

Lähtölistat

Tulokset

 

_______________________________________________________

Stefan Löfving hiihto 2019 peruttu!

Järjestäjät eivät voi taata osallistujien turvallisuutta hiihtoreitillä.

 

NÅIDM  2.2.2019

Lähtölista henkilökohtaiset matkat

Lähtölista parisprinttiviesti

Kilpailuohje

Latukartat

NÅID mestaruuskisat Porvoossa 2.2.2019 (kilpailukutsuun)

 

- - - - - - 

Lasten Energia hiihtokoulu 6-10 -vuotiaille alkaa 24.1.2019 Kokonniemessä! Lue lisää 

Lumilajit liikuttavat tänä vuonna myös Porvoossa! Hiihtoliiton Lumipäivät-kiertue pysähtyy myös Porvoossa 13.2.2019. Tämä on kaikille avoin iltatapahtuma klo 18-20, jossa tehdään erilaista aktiviteettia sukset jalassa. Tämäkin tilaisuus on maksuton ja tapahtuma järjestetään Aurorahallin takana olevalla hiihtostadionilla. Laittakaa päivä kalentereihin ja kaikki joukolla mukaan.

- - - - - - - 

 

Käytä koodia 100123 ostaessasi Noname Webshopista ja saat 10% alennuksen ja samalla tuet hiihtojaoston toimintaa. 

Harrastehiihtoryhmä 7-11 vuotiaille lapsille 23.10.2018 alkaen

Hiihtojaosto on perustanut uuden harrastehiihtoryhmän 7-11 vuotiaille lapsille. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa (Ti) 23.10.2018 klo 18:00 alkaen. Syksyllä liikutaan monipuolisesti Kokonniemen maastossa ja suksille siirrytään välittömästi lumen saavuttua Porvooseen. Ryhmän vetäjinä toimivat hiihtojaoston omat juniorit.

Ryhmän toimintamaksu on 50 Eur koko vuodelta (sisältäen Skipassin, jossa mukana vakuutus).

Lisätiedot ja ilmoittautumiset osoitteeseen akillesski@gmail.com.

 

Uusien seura-asujen tilaus 10.9.2018 klo 22 mennessä

Hiihtojaosto on valinnut uudeksi seura-aujen toimittajaksi Nonamen kolmeksi seuraavaksi vuodeksi. Ensimmäinen tilaus tehdään mahdollisimman pian. Tilaukset sähköpostitse miia.hento(at)gmail.com

Linkki hiihtoasuihin

 

 

----------------------------------------------------------

Kullanhuuhdontaa Kuhmon HS-loppukilpailuissa

Akilleen nuoret hiihtäjät vasatasivat viikonloppuna ennenäkemättömän  historiallisen hyvästä menestyksestä Kuhmon HS-loppukilpailuissa. Kahdella kultamitalilla ja melkein yhdellä pronssilla sekä useita hyviä sijoituksia, seura oli FSS-seuroista parhaiten menestynyt ja jakoi 9. sijan LHS kanssa pistetaulukossa johon ylsi 72 seuraa.

Melissa Lönnström oli henkilökohtaisella mestaruudella ja viestimestaruudellaan  Akilleen kuningatar. Wilma Lax joka hävisi pronssin 0,2 sek. distanssimatkalla mutta sai mitalin sitten ja kultaisen sellaisen viestissä.  Ida Suuronen oli viestin kolmas lenkki ja hän oli distanssimatkalla hienosti 18. Emelie Hägglund  N13 ensikertalainen hiihti loistavasti ollen sarjasssan 15. ja N14 sarjan sprintissä hienosti 29.  Lisäksi Elias Lönnström sijoittui hienost 26. M14 sarjassa ja oli siten mukana seurojen pisteenkeruussa. Muiden sijoitukset olivat M16 Amos Nordman 47. M15 Santeri Kortejärvi 57. M15 Anton Liukkonen 47. ja N15 Ada Kiiski 60.  http://www.extime.fi/kisasivut/kuhmo/

---------------------------------------------------------

Loistavia suorituksia talven FSSM-kisoista Luodosta. Yksi historian menestyksekkäimmistä kisoista Akilleen hiihdolle.  Saaliina 4 kultaa 9 hopeeta ja 2 pronssia

katso tuloksia ja kuvia kisasivuilta http://www.larsmoif.idrott.fi/skidakning/fssm_2018/

_____________________________________________________________

Muistakaa viimeinen osakilpailu Akilles Ski-Cupissa keskiviikkona 14.1. klo 18.30

______________________________________________________________

Lue kilpailuihin ilmoittautumisesta

Loistava viikonloppu Rebeccalle Iisalmessa

Rebecca Lönnqvist ylsi huippusuoritukseen nuorten SMkisojen N17 sarjan 10 km yhteislähtökisassa sijoittumalla 15. vapaalla hiihtotavalla käydyssä kilpailussa. Rebecca paransi näin aikaisempaa SM-sijoitusta 3 pykälällä ja osoitti halllitsevan molemmat hiihtotavat mestarillisesti.  Onnittelemme Rebecca viikonlopun hienoista hiihdoista.  

Loistavia suorituksia Nuorten SM-hiihdoissa Iisalmen Paloisvuorella.

Rebecca Lönnqvist teki upean hiihdon sijoittumalla 18. N17 sarjan 5 km P kun nuorten SM-hiihdot käynnistyivät tänään Iisalmessa. Suoritus on Rebeccan paras SM-sijoitus.  Lisäksi samassa sarjassa hiihtäneet Chira Gullqvist sijoittui hienosti 29. ja Sofia Valasti myös hienosti sijalle 38. Kaikki tytöt paransivat aikaisempia SM-sijoituksiaan merkittävästi. 

Nuorten miesten puolella Axel Nordman  hiihti myös hienostii ja vastasi  parhaasta sijoituksesta sijoittumalla M18 sarjan 10 km P sijalle 27. Samassa sarjassa hiihtivät myös Leevi ja Eetu Liukkonen jotka säestivät  hyvin sijoittumalla 32. ja 34

Akilleen kannalta SM-hiihdot saivat näin loistavan alun.  Kisat jatkuvat lauantaina ja sunnuntaina.

 

 

___________________________________________

 

Lue Start-up info kaudesta 2017-18

___________________________________________

Talven kilpailuihin ilmoittautumiset!

Tulevan talven hiihtokilpailuihin ilmoittautuminen tapahtuu samalla tavalla kuin viime talvena. Lähetä ilmoittautuminen sähköpostilla osoitteeseen esapetri.liukkonen@gmail.com. Ilmoituksessa riittää kilpailun nimi, ajankohta, kilpailijan nimi ja sarja.

Huom.! Jos ilmoittautuminen tulee myöhässä, kilpailija tekee jälki-ilmoittautumisen itse kisajärjestäjälle ja suorittaa myös siihen liittyvän maksun suoraan kisajärjestäjän tilille. Seura korvaa maksusta normaalin osallistumismaksun suuruisen summan (jälki-ilmoittautumisen hinta on normaalisti tuplamaksu normaaliin verrattuna).

Akilleen omiin sarjahiihtoihin ilmoittautumisista tulee aina erillinen ohje MyClubin kautta.

 

 

! Historiallinen Hopeasompakulta Melissa Lönnströmille!

Melissa Lönnström teki urotyön voittaessaan T13 sarjan hopeasompamestaruuden Lempäälässä. Akilleen kokonaispanos sarjassa oli väkevä Wilma Lax oli 9. ja Ida Suuronen 18. Suuret onnittelut Mestaruudesta ja  hienosta suorituksista.  On meillä siinä tyttötrio!

Myös Rebecca Lönnqvist hiihti hienosti palkinnolle ollen 25. T16 sarjassa.  Akilleen muutkin hiihtäjät tekivät talven parhaan suoritukset Tärkeässä paikassa, ktso tulossivut.  Onnittelut koko joukkueelle hyvistä suorituksista

Katso Melissan voittajahaastattelu oh linkin takaa:

 http://www.hiihtoliitto.fi/hopeasompa/uutisia/13-sarjan-normaalimatkan-voitot-melissa-lonnstromille-ja-arttu-heikkiselle/

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Latutilanne Porvoossa

 

Kuvia FSSM kisapäiviltä

FSSM tulospalveluun

 

Historiallinen SM-kulta Ann-Sofi Pitkäselle veteraanien  SM kilpailujen pitkillä matkoilla.

Ann-Sofi Pitkänen teki hiihtohistoria voittamalla seuran ensimmäisen Suomen mestaruuden kautta aikojen sarjassa N40  Finlandia-hiihdon yhteydessä hiihdettyjen pitkien matkojen veteraaninen SM-kilpailuissa. Suuret onnittelut Ann-Sofi:lle   Loistavaa menestystä säesti Marlene Grönqvist- Lönnström sijoittumalla 4. samassa sarjassa.

Miesten puolella Jan Aldén vastasi miesten mitalisaaliista voittamalla pronssimitalin M50sarjassa. Lisäksi M40 sarjassa Kim Lönnström oli 8, Arvo Luts 13 ja Tomi Laurén 19.

Finlandian yhteydessä hiihdettiin 100-vuotiaan isänmaamme kunniaksi myös 100 km matkan jossa Thomas Pitkänen oli 14. M40 sarjassa. 

Kun Veteraanit ratkoivat paremmuuttaan Lahdessa, nuoret olivat vauhdissa Liljendalissa jossa hiihdettiin NÅID.n mestaruuskisat. Akilleen mitalisaalis oli komea 5 henkilökohtaisella kultamitalilla 7 pronssia ja 5 hopeaa. Lisäksi parisprinteissa tuli 4 kultaa ja kaksi hopeaa.

Onnittelemme kaikkia menestyjiä loistavista suorituksista  lauantaina 4.2.2017 

 

Hopeasomman Loppukilpailu  /  Lempäälä 17-19.2.2017

 

---------

Esa Liukkonen ottaa vastuun hiihtojaoston rahastonhoitajana 1.1.2017 alkaen. Ilmoittautumiset ja matkakulut voi siis jatkossa osoittaa hänelle. Samalla hiihtojaosto haluaa kiittää edellistä rahastonhoitajaa Christina Bremer:ä seuran hyväksi tehdystä monivuotisesta työstä.

email: esapetri.liukkonen(at)gmail.com

tel. 040 716 9114

Osoite: Caloniuksenkatu 34, 06100 Porvoo

------

 

 

 

 

 

 

"