Akilles hiihto sosiaalisessa mediassa

    

 

 

 

9.7.2019 16:47

Vaikka maastohiihdon maailmancupkausi alkaa Rukalla vasta 29. marraskuuta, ainakin yhdellä suomalaishiihtäjällä riittää jo alkukautta uhkaavia vastoinkäymisiä. Miesten maajoukkueessa Iivo Niskasen takana kakkostykkinä tulosta tehnyt Ristomatti Hakola on ollut vaikeuksissa viime kauden loppumetreistä lähtien.

Vastoinkäymiset alkoivat kauden päättäneessä SM-kisojen takaa-ajossa Äänekoskella, kun Hakola loukkasi selkäänsä taistellessaan hopeasta Juho Mikkosen kanssa viimeisellä kilometrillä.

– Se oli kuudes kisa kymmenen päivän sisään, ja Quebecistä (maailmancupin viimeinen kisa) oli paljon matkaa Äänekoskelle. Selkä varmaan väsähti, eikä se tarvinnut kuin yhden huonon työnnön, Hakola muistelee Yle Urheilulle.

Kesäkuussa Ilta-Sanomat uutisoi, että Hakola sai SM-hiihtojen jälkeen selkäkipujen lisäksi myös toisen huolenaiheen, kun hänen vasemman jalkansa ulkosyrjä kipeytyi. Jalkavamman vuoksi Hakola oli pystynyt tekemään vain kolme juoksuharjoitusta toukokuusta 1. päivästä alkaen.

Kuukautta myöhemmin tilanne ei ole helpottunut. Päinvastoin.

Hakola, 28, kertoo Yle Urheilulle, että jalkavamma vaivaa edelleen eikä menestystoiveiden kannalta elintärkeitä juoksukilometrejä ei kerry plakkariin heinäkuussakaan.

– Selkä alkaa olla jo ihan normaali, mutta juoksua jalka ei kestä yhtään, Hakola kertoo.

– Juoksu on oikeastaan aina ollut kesällä pääharjoitusmuotoni. Kyllä minä vähän niin kuin tarvitsen sitä, jos haluan pärjätä.

Jos pääset juoksemaan vasta elokuussa, paljonko annat tasoitusta viime vuosien harjoitusmääriin?

– No olen aikaisemmin juossut melkein kerran päivässä harjoituskaudella. En paljon valehtele, jos sanon, että kerran päivässä.

Elokuun alkuun mennessä Hakolan pankista uupuu siis 90 juoksupäivää, eikä takeita ole, että laskuri pysähtyy siihen.

Ristomatti Hakola on kausi kaudelta parantanut vauhtiaan normaalimatkoilla. Vaikka kuvan MM-kisat Seefeldissä menivät alakanttiin, Otepäässä hän sijoittui perinteisen 15 kilometrillä yhdeksänneksi.
Ristomatti Hakola on kausi kaudelta parantanut vauhtiaan normaalimatkoilla. Vaikka kuvan MM-kisat Seefeldissä menivät alakanttiin, Otepäässä hän sijoittui perinteisen 15 kilometrillä yhdeksänneksi.imago sportfotodienst / All Over Press

Henkisesti hankalaksi tilanteen tekee se, että Hakolan mukaan jalkavaiva ehti jo poistua kuvioista. Tai niin hän ainakin luuli, sillä magneettikuvasta paljastunut tulehdus uusiutui.

– Täytyy sanoa, että siinä oli kyllä niin amatöörimäistä virhettä.

– Vähän voi varmaan katsoa peiliin, että olisi voinut vähän vielä malttaa, mutta jalka oli ollut jo 1,5–2 viikkoa ihan hyvä. Tällainen kuuluu välillä urheiluun, Hakola sanoo.

Toistaiseksi Jämin Jänteen ykköshiihtäjällä hälytyskellot eivät vielä soi, mutta tilanne on toinen, mikäli jalan tilanne on muuttumaton kuukauden kuluttua.

– Sitten laitan vähän paniikkinappulaa pohjaan, mutta ei nyt vielä. Jouluunkin on onneksi vielä aikaa, Hakola murjaisee.

Vaivoistaan huolimatta Hakola on harjoitellut maajoukkueen kanssa Vuokatissa juhannuksen alusviikosta alkaen. Perjantaina päättyvällä leirillä legendaarinen Vuokatinvaaran nousu on tullut tutuksi, rullasuksilla.

Jauhojärven mukaan kriittinen raja on syyskuun puolivälissä

Yle Urheilun asiantuntijan Sami Jauhojärven mukaan Hakolan tilanne on lohdullinen siksi, että tämä on pystynyt tekemään korvaavaa harjoittelua.

– Varsinaisesti jalkavaiva ei tee hirveän isoa lovea. Sen pystyy korvaamaan monella muulla harjoitusmuodolla, mutta jos se jatkuu syksyyn asti, niin se näkyy väistämättä jalkojen hermotuksessa siinä vaiheessa, kun siirrytään suksille ja aletaan hiihtämään kilpaa. Pertsalla jalka ei ole niin terävä kuin normaalisti. Jalkojen hermotus vaatii juoksua, Jauhojärvi sanoo.

Sami Jauhojärvi jatkaa Ylen asiantuntijana myös ensi kaudella.
Sami Jauhojärvi jatkaa Ylen asiantuntijana myös ensi kaudella.Jarno Kuusinen / All Over Press

Kriittiseksi rajaksi Jauhojärvi, 38, nimeää syyskuun puolivälin.

– Siihen mennessä pitäisi pystyä tekemään jotain jalkalenkkiä, olympiavoittaja arvioi ja antaa esimerkin omalta uraltaan.

– 2010 syksyllä minulla oli plantaarifaskiitti eli kantakalvon tulehdus. Silloin minulla meni loppusyksystä kuusi viikkoa, etten ottanut juoksuaskeleen juoksuaskelta. Kun muut lähtivät Senaleksen leirillä tekemään jalkalenkkiä, minä jäin polkemaan kuntopyörää tai pukkaamaan tasatyöntöä rullilla.

Maltti oli kuitenkin valttia, ja ongelmat kääntyivät voitoksi jo alkukaudesta.

– Kun mentiin lumille, jalat alkoivat pysyä mukana kolme viikkoa siitä hetkestä, kun pääsin pikkuhiljaa juoksemaan ja hiihtämään pertsaa.

– Rukalla olin sprintissä kolmas sekä Davosissa viides ja hävisin voiton alle kuudella sekunnilla. MM:eissä olin sitten viides pertsan 15:llä, hiihdin elämäni kyytiä parisprintissä ja viestissäkin olin pertsan osuuksien nopein, Jauhojärvi luettelee.

Eli suomalainen hiihtokansa voi nukkua yönsä hyvin?

– Toivottavasti Ristomattikin nukkuu, vuoden 2014 parisprintin olympiavoittaja kuittaa.

Lue myös:

Selkävaivainen Hakola jää sivuun SM-hiihdoista

Iivo Niskasen ylivoimaa SM-takaa-ajossa – kolmas mestaruus takuuvarmaan tyyliin

5.7.2019 16:03

Entiset maajoukkuehiihtäjät Jari Isometsä ja Anssi Pentsinen innostuivat kokeilemaan speedgolfia Vantaalla järjestettävällä SM-viikolla. Molemmat selviytyivät finaaliin, jossa Pentsinen sijoittui viidenneksi ja Isometsä kahdeksanneksi.

– Golf on ollut lähellä sydäntäni, vaikka en päässyt vielä hiihtourani aikana niin paljon pelaamaan. Mutta kävin kuitenkin usein lyömässä ja siis harjoittelemassa golfin pelaamista, Pentsinen kertoi Yle Urheilulle.

Speedgolf on SM-viikon uusin tulokas. Vantaalla kilpailtiin speedgolfin sprinttikilpailussa, mutta lajissa kilpaillaan täysiä 18 reiän kierroksiakin.

– Voisin melkein harkita täydenkin kierroksen kiertämistä, siinä saisi juosta jo lähemmäs kymmenen kilometriä. Fysiikkakin alkaisi tulla oikein kunnolla esiin, Pentsinen sanoi.

Isometsäkin on viihtynyt golfkentillä omien sanojensa mukaan jo pian 30 vuoden ajan.

– Ajattelin nyt kokeilla, kun tällainenkin laji (speedgolf) on tullut mukaan. Vielä karsintavaiheessa juoksu ja golf sujuivat hyvin, mutta finaalissa eivät enää kumpikaan. Vanhan miehen kunto loppui, askel kävi raskaaksi, Isometsä hymyili.

Ennakkosuosikit veivät speedgolfin Suomen mestaruudet. Lajin maailmanmestari Mikko Rantanen juhli miesten voittoa ja Milla Hallanoro oli ykkönen naisten sarjassa.

Speedgolf eroaa perinteisestä golfista lähinnä siinä, että eteneminen kentällä tapahtuu juosten eikä kävellen. Kokonaistulokseen vaikuttavat lyöntimäärä, lyönteihin kuluva aika ja juoksunopeus.

– Golf voi olla muutakin kuin löntystelyä kalja kädessä, Suomen mestari Rantanen vitsaili pilke silmäkulmassa.

SM-viikko: Speedgolfin kooste

Lue lisää:

Lyö ja juokse – SM-viikon uusin tulokas on vauhdikas speedgolf

SM-viikolla mestaruuksia ratkotaan muun muassa speedgolfissa, kädenväännössä ja kartingissa – näin seuraat eri lajeja Ylen kanavilla

 

AJANKOHTAISTA

Sääntömääräinen kevätkokous 12.3.2019 klo 18.30 Kokonhallin saunakabinetissa.

Aktia Junior Cup järjestetään 3 maaliskuuta klo 11.00 Kokonniemen hiihtostadionilla 3-12v lapsille. Ilmoittautumiset j.b.ajanottopalvelu@gmail.com

Lähtölistat

Tulokset

 

_______________________________________________________

Stefan Löfving hiihto 2019 peruttu!

Järjestäjät eivät voi taata osallistujien turvallisuutta hiihtoreitillä.

 

NÅIDM  2.2.2019

Lähtölista henkilökohtaiset matkat

Lähtölista parisprinttiviesti

Kilpailuohje

Latukartat

NÅID mestaruuskisat Porvoossa 2.2.2019 (kilpailukutsuun)

 

- - - - - - 

Lasten Energia hiihtokoulu 6-10 -vuotiaille alkaa 24.1.2019 Kokonniemessä! Lue lisää 

Lumilajit liikuttavat tänä vuonna myös Porvoossa! Hiihtoliiton Lumipäivät-kiertue pysähtyy myös Porvoossa 13.2.2019. Tämä on kaikille avoin iltatapahtuma klo 18-20, jossa tehdään erilaista aktiviteettia sukset jalassa. Tämäkin tilaisuus on maksuton ja tapahtuma järjestetään Aurorahallin takana olevalla hiihtostadionilla. Laittakaa päivä kalentereihin ja kaikki joukolla mukaan.

- - - - - - - 

 

Käytä koodia 100123 ostaessasi Noname Webshopista ja saat 10% alennuksen ja samalla tuet hiihtojaoston toimintaa. 

Harrastehiihtoryhmä 7-11 vuotiaille lapsille 23.10.2018 alkaen

Hiihtojaosto on perustanut uuden harrastehiihtoryhmän 7-11 vuotiaille lapsille. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa (Ti) 23.10.2018 klo 18:00 alkaen. Syksyllä liikutaan monipuolisesti Kokonniemen maastossa ja suksille siirrytään välittömästi lumen saavuttua Porvooseen. Ryhmän vetäjinä toimivat hiihtojaoston omat juniorit.

Ryhmän toimintamaksu on 50 Eur koko vuodelta (sisältäen Skipassin, jossa mukana vakuutus).

Lisätiedot ja ilmoittautumiset osoitteeseen akillesski@gmail.com.

 

Uusien seura-asujen tilaus 10.9.2018 klo 22 mennessä

Hiihtojaosto on valinnut uudeksi seura-aujen toimittajaksi Nonamen kolmeksi seuraavaksi vuodeksi. Ensimmäinen tilaus tehdään mahdollisimman pian. Tilaukset sähköpostitse miia.hento(at)gmail.com

Linkki hiihtoasuihin

 

 

----------------------------------------------------------

Kullanhuuhdontaa Kuhmon HS-loppukilpailuissa

Akilleen nuoret hiihtäjät vasatasivat viikonloppuna ennenäkemättömän  historiallisen hyvästä menestyksestä Kuhmon HS-loppukilpailuissa. Kahdella kultamitalilla ja melkein yhdellä pronssilla sekä useita hyviä sijoituksia, seura oli FSS-seuroista parhaiten menestynyt ja jakoi 9. sijan LHS kanssa pistetaulukossa johon ylsi 72 seuraa.

Melissa Lönnström oli henkilökohtaisella mestaruudella ja viestimestaruudellaan  Akilleen kuningatar. Wilma Lax joka hävisi pronssin 0,2 sek. distanssimatkalla mutta sai mitalin sitten ja kultaisen sellaisen viestissä.  Ida Suuronen oli viestin kolmas lenkki ja hän oli distanssimatkalla hienosti 18. Emelie Hägglund  N13 ensikertalainen hiihti loistavasti ollen sarjasssan 15. ja N14 sarjan sprintissä hienosti 29.  Lisäksi Elias Lönnström sijoittui hienost 26. M14 sarjassa ja oli siten mukana seurojen pisteenkeruussa. Muiden sijoitukset olivat M16 Amos Nordman 47. M15 Santeri Kortejärvi 57. M15 Anton Liukkonen 47. ja N15 Ada Kiiski 60.  http://www.extime.fi/kisasivut/kuhmo/

---------------------------------------------------------

Loistavia suorituksia talven FSSM-kisoista Luodosta. Yksi historian menestyksekkäimmistä kisoista Akilleen hiihdolle.  Saaliina 4 kultaa 9 hopeeta ja 2 pronssia

katso tuloksia ja kuvia kisasivuilta http://www.larsmoif.idrott.fi/skidakning/fssm_2018/

_____________________________________________________________

Muistakaa viimeinen osakilpailu Akilles Ski-Cupissa keskiviikkona 14.1. klo 18.30

______________________________________________________________

Lue kilpailuihin ilmoittautumisesta

Loistava viikonloppu Rebeccalle Iisalmessa

Rebecca Lönnqvist ylsi huippusuoritukseen nuorten SMkisojen N17 sarjan 10 km yhteislähtökisassa sijoittumalla 15. vapaalla hiihtotavalla käydyssä kilpailussa. Rebecca paransi näin aikaisempaa SM-sijoitusta 3 pykälällä ja osoitti halllitsevan molemmat hiihtotavat mestarillisesti.  Onnittelemme Rebecca viikonlopun hienoista hiihdoista.  

Loistavia suorituksia Nuorten SM-hiihdoissa Iisalmen Paloisvuorella.

Rebecca Lönnqvist teki upean hiihdon sijoittumalla 18. N17 sarjan 5 km P kun nuorten SM-hiihdot käynnistyivät tänään Iisalmessa. Suoritus on Rebeccan paras SM-sijoitus.  Lisäksi samassa sarjassa hiihtäneet Chira Gullqvist sijoittui hienosti 29. ja Sofia Valasti myös hienosti sijalle 38. Kaikki tytöt paransivat aikaisempia SM-sijoituksiaan merkittävästi. 

Nuorten miesten puolella Axel Nordman  hiihti myös hienostii ja vastasi  parhaasta sijoituksesta sijoittumalla M18 sarjan 10 km P sijalle 27. Samassa sarjassa hiihtivät myös Leevi ja Eetu Liukkonen jotka säestivät  hyvin sijoittumalla 32. ja 34

Akilleen kannalta SM-hiihdot saivat näin loistavan alun.  Kisat jatkuvat lauantaina ja sunnuntaina.

 

 

___________________________________________

 

Lue Start-up info kaudesta 2017-18

___________________________________________

Talven kilpailuihin ilmoittautumiset!

Tulevan talven hiihtokilpailuihin ilmoittautuminen tapahtuu samalla tavalla kuin viime talvena. Lähetä ilmoittautuminen sähköpostilla osoitteeseen esapetri.liukkonen@gmail.com. Ilmoituksessa riittää kilpailun nimi, ajankohta, kilpailijan nimi ja sarja.

Huom.! Jos ilmoittautuminen tulee myöhässä, kilpailija tekee jälki-ilmoittautumisen itse kisajärjestäjälle ja suorittaa myös siihen liittyvän maksun suoraan kisajärjestäjän tilille. Seura korvaa maksusta normaalin osallistumismaksun suuruisen summan (jälki-ilmoittautumisen hinta on normaalisti tuplamaksu normaaliin verrattuna).

Akilleen omiin sarjahiihtoihin ilmoittautumisista tulee aina erillinen ohje MyClubin kautta.

 

 

! Historiallinen Hopeasompakulta Melissa Lönnströmille!

Melissa Lönnström teki urotyön voittaessaan T13 sarjan hopeasompamestaruuden Lempäälässä. Akilleen kokonaispanos sarjassa oli väkevä Wilma Lax oli 9. ja Ida Suuronen 18. Suuret onnittelut Mestaruudesta ja  hienosta suorituksista.  On meillä siinä tyttötrio!

Myös Rebecca Lönnqvist hiihti hienosti palkinnolle ollen 25. T16 sarjassa.  Akilleen muutkin hiihtäjät tekivät talven parhaan suoritukset Tärkeässä paikassa, ktso tulossivut.  Onnittelut koko joukkueelle hyvistä suorituksista

Katso Melissan voittajahaastattelu oh linkin takaa:

 http://www.hiihtoliitto.fi/hopeasompa/uutisia/13-sarjan-normaalimatkan-voitot-melissa-lonnstromille-ja-arttu-heikkiselle/

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Latutilanne Porvoossa

 

Kuvia FSSM kisapäiviltä

FSSM tulospalveluun

 

Historiallinen SM-kulta Ann-Sofi Pitkäselle veteraanien  SM kilpailujen pitkillä matkoilla.

Ann-Sofi Pitkänen teki hiihtohistoria voittamalla seuran ensimmäisen Suomen mestaruuden kautta aikojen sarjassa N40  Finlandia-hiihdon yhteydessä hiihdettyjen pitkien matkojen veteraaninen SM-kilpailuissa. Suuret onnittelut Ann-Sofi:lle   Loistavaa menestystä säesti Marlene Grönqvist- Lönnström sijoittumalla 4. samassa sarjassa.

Miesten puolella Jan Aldén vastasi miesten mitalisaaliista voittamalla pronssimitalin M50sarjassa. Lisäksi M40 sarjassa Kim Lönnström oli 8, Arvo Luts 13 ja Tomi Laurén 19.

Finlandian yhteydessä hiihdettiin 100-vuotiaan isänmaamme kunniaksi myös 100 km matkan jossa Thomas Pitkänen oli 14. M40 sarjassa. 

Kun Veteraanit ratkoivat paremmuuttaan Lahdessa, nuoret olivat vauhdissa Liljendalissa jossa hiihdettiin NÅID.n mestaruuskisat. Akilleen mitalisaalis oli komea 5 henkilökohtaisella kultamitalilla 7 pronssia ja 5 hopeaa. Lisäksi parisprinteissa tuli 4 kultaa ja kaksi hopeaa.

Onnittelemme kaikkia menestyjiä loistavista suorituksista  lauantaina 4.2.2017 

 

Hopeasomman Loppukilpailu  /  Lempäälä 17-19.2.2017

 

---------

Esa Liukkonen ottaa vastuun hiihtojaoston rahastonhoitajana 1.1.2017 alkaen. Ilmoittautumiset ja matkakulut voi siis jatkossa osoittaa hänelle. Samalla hiihtojaosto haluaa kiittää edellistä rahastonhoitajaa Christina Bremer:ä seuran hyväksi tehdystä monivuotisesta työstä.

email: esapetri.liukkonen(at)gmail.com

tel. 040 716 9114

Osoite: Caloniuksenkatu 34, 06100 Porvoo

------

 

 

 

 

 

 

"